Nasi Ambeng adalah hidangan khas masyarakat Jawa berupa
nasi putih yang diletakkan di atas talam dan dihidangkan bersama lauk-pauk di
sekelilingnya. Berbeza dengan hidangan nasi biasa, Nasi Ambeng biasanya
disajikan bersama aneka lauk-pauk dimasak kering seperti ikan masin bulu ayam,
serunding kelapa, kacang goreng, sambal goreng Jawa, mee goreng, ayam masak
kicap atau ayam masak ungkep. Sesetengah tempat turut menghidangkan rempeyek,
telur rebus, dan opor ayam. Nasi Ambeng sering dihidangkan dalam majlis-majlis
kenduri, majlis tahlil (berkat) dan keramaian masyarakat berketurunan Jawa di
negeri Selangor dan Johor.
Bahan-bahan masakan menu Nasi Ambeng:
Serunding
kelapa:
·
2 biji kelapa parut
·
1 inci kunyit hidup
·
4 sudu makan cili kering kisar
·
Segenggam ikan bilis
·
4 batang serai
·
5 ulas bawang putih
·
2 biji bawang besar
·
1 sudu makan ketumbar
·
1 sudu teh jintan manis
·
1 sudu teh jintan putih
·
Sedikit asam jawa
·
Garam dan gula secukupnya
Sambal
jawa:
·
3 keping tempe
·
Kacang panjang dihiris serong (ikut banyak
mana)
·
3 biji tauhu (potong dadu)
·
Suhun (rendam)
·
Tauhu kering (rendam)
·
8 biji
kentang (potong 4 dan dihiris sedang-sedang, tidak terlalu nipis)
·
5 ulas bawang putih
·
3 biji bawang besar
·
Segenggam ikan bilis
·
Cili kering dikisar
·
Cili besar merah dihiris
·
Kicap
·
Garam secukupnya
Ayam
masak kicap:
·
Ayam
potong 4 (majlis tahlil / berkat)
·
2 inci halia
·
Sedikit serbuk kunyit
·
Kayu
manis, bunga lawang dan buah pelaga
·
2 labu bawang putih
·
10 biji atau lebih bawang besar
·
2 senduk cili kering kisar
·
Kicap
·
Lada sulah
·
Garam secukupnya
·
Bawang besar potong bulat
·
Cili merah belah tengah
·
Mee atau
bihun goreng dan nasi putih yang dimasak bersama daun pandan.
·
Ikan masin goreng
Cara–cara memasak:
Serunding kelapa:
·
Kisar
bawang putih, bawang merah, ikan bilis, kunyit hidup, serai, ketumbar, jintan
manis dan putih.
·
Tumiskan
semua bahan kisar dan cili kering.
·
Apabila
rempah sudah agak masak, masukkkan garam, gula dan asam jawa. Gula dilebihkan
sedikit kerana serunding ini ada rasa pedas manis.
·
Selepas
itu, masukkan kelapa parut.
·
Gaul sehingga sebati.
·
Perlu
kerap dikacau hingga kelapa parut agak kering. Lebih sedap jika lembab sedikit.
Sambal
jawa:
·
Goreng
tempe, tauhu dan kentang.
·
Suhun
dan tauhu kering dipotong.
·
Tumis
bawang putih, bawang merah dan ikan bilis yang dikisar.
·
Masukkan cili kering.
·
Tumis sehingga pecah minyak.
·
Masukkan kicap.
·
Kemudian,
masukkan tauhu kering, suhun dan kacang panjang.
·
Masukkan
tempe, tauhu dan kentang.
·
Gaul hingga sebati.
·
Masukkan cili merah hiris.
·
Perasakan
dengan garam dan gula.
Siap untuk dihidangkan
Nota:
Boleh juga tambahkan bahan lain seperti hati dan pedal ayam, udang dan lobak. Terpulang kepada selera
masing-masing.
Ayam
masak kicap:
·
Garam kunyitkan ayam terlebih dahulu dan
goreng.
·
Selepas
itu, bolehlah ditumis rempahnya.
·
Masukkan
kayu manis, pelaga dan bunga lawang.
·
Masukkkan
halia, bawang putih dan bawang merah yang dikisar.
·
Letak serbuk kunyit sesudu kecil.
·
Masukkan juga cili kering.
·
Tumis hingga pecah minyak.
·
Letakkan sedikit lada sulah.
·
Masukkan kicap.
·
Apabila rempah
agak masak, masukkan ayam dan sebatikan.
·
Kemudian,
bolehlah diperasakan dengan garam.
·
Akhir sekali, masukkan bawang potong bulat dan
cili merah.
Nota: Masak kicap ini memang kuah agak pekat dan
dibiarkan
menjadi sedikit kering.
Nasi Ambeng juga menjadi menu pilihan utama di
restoran-restoran yang menyediakan menu ini untuk dinikmati oleh pelanggan di
dalam dan luar negara.
·
Bahan
Bacaan
i. Rosdi F.N (2019) Persepsi Mahasiswa Universiti Malaysia
Kelantan Terhadap Nasi Ambeng Sebagi Makanan Tradisi Masyarakat Jawa (Doctoral
dissertation, Universiti Malaysia Kelantan)
ii. Buku Teks Bahasa Melayu Tahun 2 Jikid 1 Muka surat 65
iii. Buku Dapur Selangor, Terbitan Wanita Berdaya Selangor,
2023 Penulis: Farah Azlin Yusof , Aiman Faris, Farhana Fikri
iv. Nasi Ambeng Selangor- Buku Program PADAT
v. Himpunan Masakan Jawa – Terbitan Karangkraf
Tokoh:
Rakaman Temu bual dengan Haji Basir bin Wagiman, Pengusaha Nasi Ambeng pada
24/9/20924 di Pusat Aktiviti Homestay Banghuris Sungai Pelek, Sepang, Selangor
Sumber: Rakaman video Penyediaan Nasi Ambeng bertempat di Pantai Bagan
Lalang pada 24/9/2023
Sumber : Rakaman Temu bual dengan Haji Basir bin Wagiman pada 24/9/2023
di Pusat aktiviti Homestay Banghuris Sungai Pelek, Sepang. Selangor