Tose merupakan makanan tradisi kaum India yang juga
dikenali sebagai dosa, dosay, dose, dosai, dhosha, thosai ataupun chakuli.
Tose juga mempunyai jenis-jenis yang berlainan seperti tose telur, tose cili,
tose bawang dan sebagainya. Makanan tradisional ini sering dimakan oleh rakyat
Malaysia terutamanya kaum India. Tose dimakan sebagai sarapan pagi atau makan
malam dan ia kaya dengan karbohidrat dan protein.
Tose adalah salah satu makanan tradisi yang menjadi santapan dan hidangan kegemaran masyarakat berbilang kaum di negara ini. Tose boleh dimakan dengan pelbagai jenis lauk sampingan. Contohnya sambal rojak buah-buahan, acar India, kari ayam atau daging kambing, kuah dalca dan lain-lain kuah. Sekeping Tose boleh diisi dengan kentang dan bawang goreng yang rangup.
Hidangan
ini mempunyai keunikan tersendiri bukan sahaja dari segi penyediaannya, malah
juga dari segi rasa dan teksturnya. Ia amat mudah untuk disediakan dan boleh
dinikmati oleh seisi keluarga sebagai makanan ruji ataupun sekadar makanan
sampingan. Oleh kerana teksturnya yang agak rangup dan ringan serta senang
dikunyah dan dihadam, hidangan ini menjadi kegemaran ramai tanpa mengira kaum
dan peringkat umur.
Pada masa kini, Tose menjadi menu piihan semua kaum di
Malaysia, dan ia sangat mudah didapati di restoran-restoran mamak dan India
Muslim.
·
2
cawan nasi sejuk
·
1
cawan tepung beras
·
1 sudu
halba
·
1
cawan kacang putih
·
Garam
secukupnya
1. Rendam kesemua
bahan di atas, kemudian kisar sehingga halus.
2. Masukkan sedikit
air, kira-kira 1 inci melebihi bahan-bahan ini, dan perasakan dengan garam
secukupnya.
3. Perap semalaman dalam
suhu bilik.
4. Panaskan kuali
yang leper atau kuali yang tidak melekat.
5. Sapukan minyak
sekali lalu dan tuang sesenduk adunan bahan ke atas kuali. Ratakan menggunakan
belakang senduk.
6. Biarkan sehingga
seluruh bahagian adunan masak.
7. Angkat dan
hidangkan panas-panas.
i.
Bahan
Bacaan
·
Buku
Makanan Warisan Malaysia – Resepi Masakan Autentik dan Tradisional oleh Kalsom
Taib & Hamidah Abdul Hamid terbitan Kalsom Taib Publishing
·
Buku Food
of ASEAN 6 Chief Editor Professor Dr. Mohd Ismail Noor (Malaysia) terbitan Kuala
Lumpur ASEAN-COCI (Culture) Malaysia 2000
·
Cara-Cara
Masak Tosai Sedap Secara Homemade – RASA
https://www.rasa.my/cara-cara-masak-tosai-sedap-secara-homemade/