Halwa Maskat dipercayai berasal dari bandar Masqat di
negara Oman di Timur Tengah, tetapi telah diadaptasi kepada cita rasa tempatan.
Tidak pasti sama ada ia popular di negeri lain di
Malaysia, kerana ia tidak dihasilkan secara harian. Halwa merupakan makanan
orang India yang telah memberi inspirasi kepada masyarakat Melayu yang kemudian
mengubahsuai namanya menjadi Halwa Maskat.
Halwa
Maskat merupakan sejenis manisan berbentuk segi empat seperti jeli, yang
berwarna kuning atau jingga. Ia dihasilkan dari minyak sapi, tepung, dan gula.
Halwa Maskat merupakan manisan tradisi istimewa di Pulau Pinang yang
dihidangkan hanya pada hari perayaan.
Bahan-bahan
·
1/2kg tepung gandum
·
1/2kg gula pasir
·
250g gula batu
·
500ml minyak jagung
·
500ml air
·
2 helai daun pandan
·
1 sudu makan pewarna kuning
Untuk
menghasilkan Halwa Maskat yang bermutu bukan sekadar bergantung kepada sukatan
bahan yang betul, tetapi juga kepada kaedah penghasilannya yang rumit. Proses persediaan sehingga proses mengacau
adunan secara berterusan sangat memakan masa. Bagi menghasilkannya, adunan
Halwa Maskat perlu diperam selama tiga hari tiga malam sebelum dikacau pada api
yang perlahan selama lima jam tanpa henti. Sekiranya tidak, campuran
tersebut mungkin berkerak dan hangit.
·
Tepung gandum yang digunakan perlu diuli
terlebih dahulu dan dibasuh untuk membuang getah atau dalam bahasa saintifiknya
‘gluten’.
·
Selain membuang getah tepung berkenaan, proses
membasuh tepung ini adalah bertujuan untuk menghasilkan kanji tepung.
Seterusnya, air tepung yang dibasuh tadi akan diperap dan airnya perlu ditukar
setiap 6 jam selama 3 hari sehingga mendapat air yang benar-benar jernih dan
sehingga terhasil mendapan kanji tepung
yang putih bersih.
Cara membuat Halwa Maskat Utara
·
Uli
tepung seperti menguli donat.
·
Isikan air di dalam besen, guna penapis santan
dan tapis tepung sambil menggolekkan tepung sehingga keluar air putih.
·
Tapis
sehingga adunan tepung menjadi getah dan buang getah tersebut.
·
Biarkan air dalam besen tadi mendap dan buang
air jernih, lalu gantikan dengan air baru. Ulang sebanyak 3 kali.
·
Masak
gula pasir, gula batu dan daun pandan sehingga hancur. Buang
daun pandan.
·
Buang air jernih di dalam besen dan masukkan
tepung yang mendap ke dalam air gula.
·
Masukkan
pewarna kuning dan kacau tanpa henti.
·
Apabila
sudah likat sedikit, masukkan minyak sedikit-sedikit sehingga nampak berkilat.
·
Kacau
sehingga masak, dan tutup api. Simpan di dalam bekas.
i. Bahan Bacaan : Resipi tiga dekat halwa maskat, Kosmo.com,
Iswan Shafiq Isa, 3 November 2020