KUIH PENCUCI MULUT HALWA MASKAT
Makanan Tradisional

Pengenalan dan sejarah

Halwa Maskat dipercayai berasal dari bandar Masqat di negara Oman di Timur Tengah, tetapi telah diadaptasi kepada cita rasa tempatan. Tidak pasti sama ada ia popular di negeri lain di Malaysia, kerana ia tidak dihasilkan secara harian. Halwa merupakan makanan orang India yang telah memberi inspirasi kepada masyarakat Melayu yang kemudian mengubahsuai namanya menjadi Halwa Maskat.

        Halwa Maskat merupakan sejenis manisan berbentuk segi empat seperti jeli, yang berwarna kuning atau jingga. Ia dihasilkan dari minyak sapi, tepung, dan gula. Halwa Maskat merupakan manisan tradisi istimewa di Pulau Pinang yang dihidangkan hanya pada hari perayaan. 

Peralatan/ Bahan-Bahan

Bahan-bahan

·         1/2kg tepung gandum

·         1/2kg gula pasir

·         250g gula batu

·         500ml minyak jagung

·         500ml air

·         2 helai daun pandan

·         1 sudu makan pewarna kuning

Kaedah / Cara Penyediaan/ Cara Persembahan

          Untuk menghasilkan Halwa Maskat yang bermutu bukan sekadar bergantung kepada sukatan bahan yang betul, tetapi juga kepada kaedah penghasilannya yang rumit.  Proses persediaan sehingga proses mengacau adunan secara berterusan sangat memakan masa. Bagi menghasilkannya, adunan Halwa Maskat perlu diperam selama tiga hari tiga malam sebelum dikacau pada api yang perlahan selama lima jam tanpa henti. Sekiranya tidak, campuran tersebut mungkin berkerak dan hangit.

·         Tepung gandum yang digunakan perlu diuli terlebih dahulu dan dibasuh untuk membuang getah atau dalam bahasa saintifiknya ‘gluten’.

·         Selain membuang getah tepung berkenaan, proses membasuh tepung ini adalah bertujuan untuk menghasilkan kanji tepung. Seterusnya, air tepung yang dibasuh tadi akan diperap dan airnya perlu ditukar setiap 6 jam selama 3 hari sehingga mendapat air yang benar-benar jernih dan sehingga terhasil  mendapan kanji tepung yang putih bersih.


Cara membuat Halwa Maskat Utara

·         Uli tepung seperti menguli donat.

·         Isikan air di dalam besen, guna penapis santan dan tapis tepung sambil menggolekkan tepung sehingga keluar air putih.

·         Tapis sehingga adunan tepung menjadi getah dan buang getah tersebut.

·         Biarkan air dalam besen tadi mendap dan buang air jernih, lalu gantikan dengan air baru. Ulang sebanyak 3 kali.

·         Masak gula pasir, gula batu dan daun pandan sehingga hancur. Buang daun pandan.

·         Buang air jernih di dalam besen dan masukkan tepung yang mendap ke dalam air gula.

·         Masukkan pewarna kuning dan kacau tanpa henti.

·         Apabila sudah likat sedikit, masukkan minyak sedikit-sedikit sehingga nampak berkilat.

·         Kacau sehingga masak, dan tutup api. Simpan di dalam bekas.

Sumber Rujukan

i.      Bahan Bacaan : Resipi tiga dekat halwa maskat, Kosmo.com, Iswan Shafiq Isa, 3 November 2020

Lokasi