Manok Pansuh merupakan sejenis makanan tradisi dalam
kalangan masyarakat Iban di Sarawak. Manok bermaksud ayam dan pansuh bermaksud
memasak dalam buluh. Justeru, Manok Pansuh adalah resipi ayam yang dimasak
dalam buluh.
Manok Pansuh sesuai dimakan bersama nasi
putih atau dimakan begitu sahaja.
Sebahagian
tempat masih lagi memasak Manok Pansuh menggunakan cara tradisional. Walau
bagaimanapun, kebanyakan masyarakat di kawasan bandar kini semakin jarang
menggunakan buluh sebagai bahan utama dalam proses memasak Manok Pansuh.
Pada masa kini, masakan tradisi Manok Pansuh menjadi
hidangan ketika musim perayaan Gawai atau pada acara-acara budaya bila-bila
masa sahaja. Manok Pansuh juga telah dijadikan menu jualan gerai atau di
kedai-kedai makan di Sarawak.
Seruas buluh (seperti
buluh yang disediakan untuk membuat lemang)
1/2 ekor ayam yang telah
siap dipotong
1/2 cawan air
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
3 batang pucuk tepus
Garam dan serbuk perasa
Secekal pucuk ubi yang
diramas
1.
Sediakan
bara api seperti yang dilakukan ketika membakar lemang.
2. Bersihkan buluh terlebih dahulu.
3.
Bawang putih
dan bawang merah ditumbuk sehingga lumat.
4.
Ayam
yang telah dibersihkan digaul dengan cili besar, bawang putih, bawang merah,
garam, serbuk perasa dan pucuk tepus.
5.
Kemudian
masukkan ayam yang telah digaul tadi ke dalam buluh. Masukkan sedikit air.
*Jangan menghentak buluh tersebut.
6.
Kemudian,
tutup muncung buluh dengan pucuk ubi.
7.
Seterusnya,
bakar buluh tersebut di atas bara api lebih kurang setengah jam.
8.
Apabila
asap didihan keluar dari penutup buluh maka ayam pansuh telah pun masak.
9.
Keluarkan
ayam pansuh daripada buluh kemudian hidangkan.
i. Professor Dr. Noria Anak Tugang
Pensyarah
Fakulti Seni Gunaan Dan Kreatif Universiti Malaysia Sarawak