Kuih Sopang Rebus merupakan sejenis kuih tradisional
Negeri Sembilan. Kuih ini dinamakan sedemikian merujuk kepada bentuknya yang
dihasilkan daripada tepung bulat yang dileperkan menjadi separuh (disebut
sebagai 'sopaghoh' dalam dialek Negeri Sembilan). Selepas diisikan inti, tepung dilipat menjadi separuh
bahagian menyerupai bentuk kuih karipap. Maka terhasillah istilah ‘sopang’ daripada
sebutan 'sopaghoh' dalam dialek Negeri Sembilan.
Rebus merujuk
kepada cara memasak zaman dahulu yang tidak menggunakan alat pengukus. Prosesnya
menggunakan kuali yang berisi air yang dididihkan dan diletakkan loyang berisi
kuih beralaskan lapik batang kayu, dan ditutup kualinya dengan penutup periuk
atau penutup bekas nasi kayu. Oleh itu, kuih ini dinamakan sebagai Sopang Rebus
walaupun ia tidaklah dimasak dalam cara merebus.
Kuih ini
amat digemari untuk hidangan sarapan ataupun minum petang dan juga sebagai
pencuci mulut ketika berbuka puasa di bulan Ramadan. Ia diperbuat daripada
tepung pulut, santan, gula enau, dan garam, dengan inti isi kelapa muda parut.
Bahan-bahannya:
·
2 biji isi kelapa muda dikukur
·
2 keping gula anau atau 1 cawan gula merah
campur 1/2 cawan gula pasir
·
1/2 paket tepung pulut
·
2 helai daun pandan
·
2 cawan santan
·
secubit garam
·
Air untuk menguli tepung
Cara
membuat inti:
1. Masukkan
isi kelapa, gula anau, gula pasir dan dua cawan air. Masak sambil kacau untuk elakkan hangus.
2. Masukkan secubit garam dan daun pandan yang disimpul kemas. Masak sehingga inti kelapa ini kering.
3. Jika perlu tambah sedikit gula.
1.
Campur 1 setengah sudu besar tepung pulut dalam
periuk kecil berisi lebihan santan, juga 1/2 sudu gula dan secubit garam dalam
santan. Masak dan sentiasa kacau
sehingga mendidih dan jangan sampai pecah minyak santan.
Cara penyediaan:
1. Masukkan
tepung pulut dalam mangkuk, campur secubit garam.
2. Uli tepung dengan air
sampai boleh dikepal dan dibentuk.
3. Sediakan loyang yang telah
dilapik daun pisang. Layur sedikit daun
pisang agar tidak mudah koyak.
4.
Pastikan daun diletak di paras tinggi sedikit agar nanti kuah tidak tumpah ke
bawah daun.
5.
Gunakan sehelai plastik untuk membentuk kuih. Sapu sedikit minyak masak pada
pemukaan plastik bagi memudahkan proses seterusnya.
6.
Ambil sedikit tepung, bulatkan dan letak tepung di atas lapik plastik untuk
membentuk tepung menjadi bulat leper. Letak inti di tengah-tengah, gunakan
plastik untuk menutup kuih. Letak sedikit air sebelum tutup, tekan bucu kuih
dan licinkan untuk lekatkan bucu kuih.
7.
Sapu minyak di atas daun terlebih dahulu. Susun kuih dalam loyang, pastikan
tidak terlalu rapat.
8.
Masukkan kuah santan yang telah dimasak ke dalam loyang, agak-agak menutupi
kuih sopang dan terus dikukus segera selama 20 minit.
9.
Kuih sopang yang telah masak akan berubah warnanya dan sedia untuk dihidangkan.
i. Bahan Bacaan
ii. Tokoh: Puan Zainab binti Jamil (Ibu Soko Luak Ulu Muar)