Kebebe merupakan sejenis makanan tradisional yang dipanggil kebebe dikatakan telah wujud selama lebih seratus tahun. Makanan tradisional ini hanya terdapat di Hulu Perak iaitu Lenggong dan Gerik. Dahulunya, kebebe ini dimakan ketika badan berasa panas atau orang Perak panggil istilahnya ‘dedor’ dan apabila dimakan boleh melegakan rasa untuk demam. Boleh dikatakan kebebe ini adalah sejenis perubatan untuk orang-orang dahulu. Kebebe ini terdiri daripada tujuh jenis bahan dan mempunyai rasa masam, kelat dan pahit. Bahan utama untuk membuat Kebebe ialah buah cermai, belimbing buluh, jantung pisang, buah nenas, jambu batu, putik Nangka dan buah kelempung. Sebagai tambahan, bahan-bahan untuk menghasilkan kebebe ditumbuk menggunakan lesung kayu.
Bahan buah-buahan:
·
Buah cermai
·
Belimbing buluh
·
Jantung pisang
·
Buah nenas
·
Jambu batu
·
Putik nangka
·
Buah kelempung
Peralatan
·
Lesung
kayu
Cara-cara membuatnya:
1. Masukkan cili kecil dan belacan di dalam lesung kayu.
Tumbuk sehingga hancur.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan kasar terlebih dahulu
seperti putik nangka, buah kelempung dan jambu batu. Tumbuk sehingga hancur
satu persatu.
3. Selepas itu, masukkan pula buah cermai, jantung pisang
dan belimbing buluh. Sama juga kaedahnya tumbuk sehingga hancur.
4. Bahan terakhir masukkan buah nenas. Buah nenas dimasukkan
bahan terakhir kerana mempunyai banyak air.
5. Setelah itu, baru memasukkan garam dan gula. Kemudian diratakan.
6. Makanan Kebebe siap sedia untuk dinikmati. Orag dahulu memakannya beralaskan kelopak jantung pisang.
Mohd. Razli bin Ahmad
Beliau aktif memperjuangkan seni dan budaya masyarakat
Patani di Lenggong, Perak. Menjadi rujukan Seni dan Budaya masyarakat Patani di
Perak. Makanan Tradisi Patani di Perak dilestarikan di acara - acara rasmi dan
majlis keramaian.
i. Bahan Bacaan
a) Dj Dolasoh. (13 Januari 2016). Kebebe resipi tradisional
Lenggong. Berita Harian Online. Diambil daripada https://www.bharian.com.my/bhplus-old/2016/01/113723/kebebe-resipi-tradisional-lenggong
Isi
Kandungan: Dikategorikan sebagai 'makanan penyelamat' kebebe diperbuat daripada
13 bahan dan mempunyai rasa bercampur pahit, kelat, manis, masin dan pedas itu,
didakwa mampu menghilangkan rasa mual selepas mengambil terlalu banyak makanan.
b) Ili Aqilah. (27 Oktober 2023). Spotlight on little-known
Lenggong delicacies. The Star. Diambil daripada https://www.thestar.com.my/metro/metro-news/2023/10/27/spotlight-on-little-known-lenggong-delicacies
Isi
Kandungan: “Kebebe
is made from cermai (Phyllanthus acidus), guava, pineapple, bird’s eye
chillies, kelempong (Ficus auriculata lour), banana blossom, and jackfruit
pistil. “It is not easy to get these ingredients. Cermai is a seasonal fruit
while the kelempong is difficult to find.“This delicacy used to be a staple
tea-time snack and the host and guests would sometimes make the dish together,”
he said.
c) (19 Januari 2016) Kebebe
dihidupkan semula. My Metro. Diambil daripada https://api.hmetro.com.my/node/108301
Isi Kandungan: Kebebe adalah sejenis makanan tradisional
kegemaran orang zaman dulu kala yang dipercayai lebih 200 tahun lalu dibuat
menggunakan 13 jenis bahan yang terdapat di kampung. Sajian ini bukan saja
sinonim dengan majlis kenduri-kendara kerana ia dihidangkan kepada para tetamu
selepas menjamu selera sebagai pencuci mulut, tetapi juga sebagai makanan
santai pada waktu petang.
ii. Tokoh (jika ada temu bual tokoh)
a) Mohd. Razli bin Ahmad
b) Noorhashimah Binti Zainal Abidin