Apam Johol dikatakan berasal dari daerah Johol, Negeri
Sembilan berikutan ramai pengusaha dan pembuatnya berasal dari kawasan ini.
Kuih tradisi ini juga dikenali sebagai Apam Daun Rambai kerana ia dibalut
menggunakan daun rambai yang memberikan aroma yang lebih wangi.
Apam Johol
biasanya diperbuat daripada tepung beras, ragi atau ibu roti mauripan, santan
dan gula merah yang menjadikannya gebu, lembut dan tidak terlalu manis. Ia
sesuai dimakan bersama sambal, rendang, bubur kacang, kuah gulai daging, dan
kuah durian.
·
Daun rambai secukupnya
·
300 gram tepung gandum
·
2 sudu marjerin
·
100 gram gula
merah/gula enau (larutkan dengan 1 1/2 cawan air)
·
2 sudu besar gula pasir
·
1/2 bungkus ibu roti mauripan
1. Satukan marjerin dengan tepung sehingga
sebati.
2. Kemudian masukkan ibu roti dan gula pasir ke dalam tepung.
3. Tuangkan larutan
gula melaka/ gula enau yang telah ditapis ke dalam adunan sedikit demi sedikit.
4. Bancuhan adunan
jangan terlalu cair. Perap adunan 30 minit sehingga naik dua kali ganda.
5. Pastikan daun
rambai dibersihkan sebelum digunakan untuk membungkus adunan apam.
6. Sebelum dibalut
dengan daun rambai, permukaan daun hendaklah disapukan sedikit minyak masak
kemudian baru diletakkan adunan bancuhan.
7. Letakkan 3/4 penuh
adunan pada daun dan lipatkan penjuru daun. Ini kerana adunan akan mengembang
apabila dikukus.
8. Kukus kuih selama
20 minit atau sehingga masak dan sedia dihidangkan.
i. Bahan Bacaan
ii. Tokoh: Puan Hamidah Binti Karim (Pengusaha Apam Johol)