GULAI UMBUT PISANG
Makanan Tradisional

Pengenalan dan sejarah

Gulai Umbut Pisang adalah hidangan istimewa masyarakat di Daerah Baling, Kedah. 

Fungsi dan Peranan

Gulai ini sering dihidangkan bersama nasi panas dan menjadi sebahagian daripada menu harian di Kedah, terutamanya dalam majlis perayaan atau kenduri.

Busana/ Aksesori

-

Peralatan/ Bahan-Bahan

Bahagian umbut pisang sahaja yang digunakan disamping bahan asas yang lain iaitu ayam kampung, kunyit, daun kari, serbuk kari, kayu manis, bunga lawang, bawang merah dan bawang putih dihiris, santan cair dan santan pekat, cili kisar, serta garam atau gula.

Kaedah / Cara Penyediaan/ Cara Persembahan

Tumis bahan hirisan kemudian masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau wangi. Seterusnya masukkan cili kisar, kunyit, serbuk kari serta daun kari. Tambah santan cair dan bila pecah minyak tambahkan lagi santan cair. Masukkan ayam dan bila sudah empuk masukkan umbut pisang. Bila umbut empuk tambahkan santan pekat, garam atau gula sebagai perasa.

Tokoh dan Pencapaian

-

Sumber Rujukan

i. Bahan Bacaan

Kompilasi Masakan Bersantan. (2010). Malaysia: Alaf 21.


Lokasi