Gerbang Maklumat Seni Budaya
Selami dunia seni dan budaya yang penuh warna-warni! Dari warisan tradisional hingga karya kontemporari, temui keunikan yang mencerminkan identiti dan jati diri bangsa
GULAI UMBUT PISANG
Makanan Tradisional
Gambar
1
Video
ada
Pelawat Hari ini
5
Jumlah Pelawat
64
Pengenalan dan sejarah
Gulai Umbut Pisang adalah hidangan istimewa masyarakat di Daerah Baling, Kedah.
Gulai ini sering dihidangkan bersama nasi panas dan menjadi sebahagian daripada menu harian di Kedah, terutamanya dalam majlis perayaan atau kenduri.
-
Bahagian umbut pisang sahaja yang digunakan disamping bahan asas yang lain iaitu ayam kampung, kunyit, daun kari, serbuk kari, kayu manis, bunga lawang, bawang merah dan bawang putih dihiris, santan cair dan santan pekat, cili kisar, serta garam atau gula.
Tumis bahan hirisan kemudian masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau wangi. Seterusnya masukkan cili kisar, kunyit, serbuk kari serta daun kari. Tambah santan cair dan bila pecah minyak tambahkan lagi santan cair. Masukkan ayam dan bila sudah empuk masukkan umbut pisang. Bila umbut empuk tambahkan santan pekat, garam atau gula sebagai perasa.
-
Sumber Rujukan
i. Bahan Bacaan
Kompilasi Masakan Bersantan. (2010). Malaysia: Alaf 21.
Lokasi
Maklumat Perhubungan JKKN Negeri
Encik Mohammad Salleh bin Mahmud
Pegawai Kebudayaan
Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Kedah
Kompleks JKKN Kedah
Lot PTD 400, Pumpong
05250 Alor Setar
KEDAH DARUL AMAN
011-10899646
Gunakan borang di bawah untuk berhubung terus dengan pihak Informan/Tokoh/Penyunting/Penyelidik. Kami akan membalas pertanyaan anda secepat mungkin!