Gerbang Maklumat Seni Budaya
Selami dunia seni dan budaya yang penuh warna-warni! Dari warisan tradisional hingga karya kontemporari, temui keunikan yang mencerminkan identiti dan jati diri bangsa
PUTU/PIUTU
Makanan Tradisional
Gambar
0
Video
tiada
Pelawat Hari ini
6
Jumlah Pelawat
467
Pengenalan dan sejarah
-
-
● 3 batang ubi kayu
● ½ sudu garam
● ½ air
1. Kupas kulit ubi kayu dan potong kepada bahagian-bahagian kecil supaya mudah diparut.
2. Parut ubi kayu sehingga halus.
3. Perah parutan ubi kayu menggunakan kain bersih untuk mengeluarkan lebihan air dan kanjinya. Proses ini akan menghasilkan tepung yang dipanggil ‘tepung panggih’.
4. Taburkan garam secukup rasa ke dalam tepung panggih yang telah diperah tadi.
5. Masukkan tepung panggih ke dalam pengukus dan bentukkan ia menjadi bulat atau kepingan rata.
6. Kukus adunan tersebut sehingga masak (lebih kurang 30 minit) sehingga putu menjadi kenyal dan masak sempurna.
7. Angkat dan hidangkan putu/piutu bersama lauk-pauk.
Gundah binti Arakani. 93 tahun. Kampung Kabogan Baru, Semporna, Sabah. 1 Oktober 2024.
Sumber Rujukan
-
Lokasi
Maklumat Perhubungan JKKN Negeri
Puan Nurshahrinna Syahrial
Pegawai Kebudayaan
Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Sabah
Kompleks JKKN Sabah,
Jalan Tasik off KM4 Jalan Penampang,
88200 Kota Kinabalu
SABAH
088-205070
Gunakan borang di bawah untuk berhubung terus dengan pihak Informan/Tokoh/Penyunting/Penyelidik. Kami akan membalas pertanyaan anda secepat mungkin!