PUTU/PIUTU

Makanan Tradisional

Gambar

0

Video

tiada

Pelawat Hari ini

6

Jumlah Pelawat

467

Pengenalan dan sejarah

PENGENALAN DAN SEJARAH
Putu atau Piutu adalah makanan tradisional yang sangat popular di kalangan etnik Bajau Laut dan entik Suluk di Sabah, khususnya di kawasan pantai timur seperti daerah Semporna, Lahad Datu, dan Sandakan. Hidangan ini berfungsi sebagai pengganti nasi dan sering menjadi makanan ruji bagi kedua-dua etnik ini. Putu dihasilkan sepenuhnya daripada ubi kayu yang diparut halus, kemudian diperah untuk membuang lebihan airnya di mana proses ini dilakukan untuk mendapatkan ‘Tepung Panggih’ sebelum dikukus sehingga masak menggunakan alat pengukus yang dikenali sebagai ‘Pamutuhan’ ataupun boleh menggunakan alat pengukus yang lain (Gundah Arakani, 2024).

Foto 1: Pamutuhan
Sumber: Ihsan Penulis, 2024

Proses ini menghasilkan tekstur yang sedikit kenyal dan melekit. Biasanya, putu dimakan bersama pelbagai jenis makanan laut seperti ikan bakar, Ampap, Sagol (masakan ikan beraroma kunyit), Tayum (landak laut), atau Kima (kerang laut), yang merupakan hidangan tradisional etnik Bajau Laut dan etnik Suluk. 

Foto 2: Putu/Piutu
Sumber: Ihsan Penulis, 2024

Menurut tradisi, putu merupakan salah satu makanan yang dihidangkan semasa majlis-majlis keramaian, jamuan, atau sebagai sarapan pagi dan kudapan petang. Penggunaan ubi kayu sebagai bahan asas memberi keunikan kepada hidangan ini kerana ia melambangkan sumber makanan tradisional yang mudah didapati di kawasan pedalaman dan pesisir pantai. Secara keseluruhan, putu atau piutu bukan sahaja makanan biasa, tetapi juga satu cara etnik Bajau Laut dan etnik Suluk mengekalkan warisan dan identiti budaya mereka dalam sajian makanan harian.

Fungsi dan Peranan

-

Busana/ Aksesori

-

Peralatan/ Bahan-Bahan

3 batang ubi kayu

½ sudu garam 

½ air


Kaedah / Cara Penyediaan/ Cara Persembahan

1. Kupas kulit ubi kayu dan potong kepada bahagian-bahagian kecil supaya mudah diparut.

2. Parut ubi kayu sehingga halus.

3. Perah parutan ubi kayu menggunakan kain bersih untuk mengeluarkan lebihan air dan kanjinya. Proses ini akan menghasilkan tepung yang dipanggil ‘tepung panggih’.

4. Taburkan garam secukup rasa ke dalam tepung panggih yang telah diperah tadi.

5. Masukkan tepung panggih ke dalam pengukus dan bentukkan ia menjadi bulat atau kepingan rata.

6. Kukus adunan tersebut sehingga masak (lebih kurang 30 minit) sehingga putu menjadi kenyal dan masak sempurna.

7. Angkat dan hidangkan putu/piutu bersama lauk-pauk.


Tokoh dan Pencapaian

Gundah binti Arakani. 93 tahun. Kampung Kabogan Baru, Semporna, Sabah. 1 Oktober 2024.

Sumber Rujukan

-

Lokasi

Informan/Tokoh/Penyunting/Penyelidik
  • Gundah binti Arakani (93 years old)
  • Kampung Kabogan Baru, 91308 Semporna, Sabah
  • +60107827321
  • -
Dapatkan Arah

Maklumat Perhubungan JKKN Negeri

Puan Nurshahrinna Syahrial

Pegawai Kebudayaan

Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Sabah
Kompleks JKKN Sabah, Jalan Tasik off KM4 Jalan Penampang, 88200 Kota Kinabalu SABAH

088-205070

atau

Gunakan borang di bawah untuk berhubung terus dengan pihak Informan/Tokoh/Penyunting/Penyelidik. Kami akan membalas pertanyaan anda secepat mungkin!