ULAT MULONG

Makanan Tradisional

Gambar

1

Video

tiada

Pelawat Hari ini

1

Jumlah Pelawat

54

Pengenalan dan sejarah

Ulat Mulong atau Ulat Sagu ialah ulat yang habitatnya di dalam batang pokok rumbia dan menjadikan umbut rumbia sebagai sumber makanannya. Batang rumbia yang telah ditebang akan disimpan dan dibiarkan begitu sahaja selama lebih kurang dua minggu agar ulat ini boleh membesar, sihat dan cergas. Sehingga tiba masanya batang rumbia ini dibelah bagi mengeluarkan ulat tersebut. Ulat ini boleh dimakan mentah namun boleh juga dipanggang atau digoreng.

Sumber Rujukan

-

Lokasi

Informan/Tokoh/Penyunting/Penyelidik

Maklumat Perhubungan JKKN Negeri

Encik Boniface Anak Babai

Pegawai Kebudayaan

Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Sarawak
Tingkat 5 Bangunan Sultan Iskandar, Jalan Simpang Tiga, 93000, Kuching, SARAWAK

019-2399682/082-422006

atau

Gunakan borang di bawah untuk berhubung terus dengan pihak Informan/Tokoh/Penyunting/Penyelidik. Kami akan membalas pertanyaan anda secepat mungkin!