SAPE

SAPE

Sape adalah kecapi tradisional komuniti Orang Ulu Sarawak, tradisinya digunakan oleh suku-suku Kenyah, Kayan dan Kelabit. Dahulunya hanya dimainkan semasa upacara perubatan di rumah panjang, tetapi beransur-ansur menjadi  alat sosial digunakan sebagai  bentuk hiburan.

Diukir daripada batang pokok putih, Sape berukuran lebih kurang lebih satu meter panjang dan 40 sentimeter lebar. Mulanya alat ini berukuran kurang daripada satu meter dan ada hanya dua tali rotan dan tiga fret. Sekarang ia mempunyai hingga lima tali yang disokong oleh fret kayu yang boleh digerakkan dan diketatkan atau dilonggarkan dengan pancang kayu.

Muzik alat solo ini mempunyai tema, lebih daripada kebiasaan diinspirasi daripada mimpi. Terdapat komposisi spesifik untuk upacara spesifik dan situasi (perkahwinan, kelahiran, musim menuai, hujan, dsb.) yang sering berbeza daripada satu sub-etnik dengan yang lain.

Biasanya Sape dimainkan semasa duduk bersilang kaki di lantai dan digunakan untuk mengiringi tarian; satu untuk rumah panjang lelaki, yang satu lagi untuk wanita. Contoh-contoh termasuk Tarian Ngajat (tarian pahlawan) dan Datun Julud.

Apabila dimainkan untuk tarian biasanya dua buah Sape digunakan dan ditala ke dua nada iaitu rendah dan tinggi. Sape kadangkala disokong oleh alat muzik lain seperti jatung utang (xylophone kayu).


+6082-422006/423106

Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Sarawak

(National Department of Culture and Arts, Sarawak)

5th Floor, Sultan Iskandar Building

Simpang Tiga Road

93300 Kuching, Sarawak


Sarawak Cultural Village

Damai Beach, Santubong

P. O. Box 2632

93752 Kuching, Sarawak

Tel.:  +6082-846108


Persatuan Pemain Seni Sape, Kuching

Sape's Arts Players Association, Kuching

e-Mel/e-Mail: persatuansapekuching@gmail.com