BAJU PENGANTIN NEGERI SEMBILAN

BAJU PENGANTIN NEGERI SEMBILAN

Busana yang dipakai oleh pengantin perempuan dalam masyarakat Melayu adat perpatih di Negeri Sembilan adalah diantaranya baju kurung labuh, baju kebaya panjang dan baju kebaya setengah tiang. Material kain yang sering digunakan ialah kain tenunan songket bunga tabur atau penuh, kain broked dan kain tenun. Padanan baju ialah kain. 

Busana pengantin perempuan digayakan dengan sanggul lintang atau ‘sunting’. Sunting merupakan hiasan kepala yang diperbuat daripada tembaga atau zink yang dicelup emas. 

Terdapat pelbagai bentuk sunting antaranya bermotifkan bunga, tumbuh-tumbuhan, bentuk unggas dan haiwan seperti burung, ikan dan rama-rama. Ketinggian pemasangan sanggul lintang berdasarkan kepada kedudukan keluarga pengantin yang biasanya terbentuk tiga atau lima tingkat. 

Busana yang dipakai oleh pengantin lelaki adalah baju Melayu cekak musang berbutang lima. Corak baju bermotifkan bunga cengkih dan tampuk manggis dari tenunan songket. Pengantin lelaki akan menggayakan destar Solok Timbo iaitu bahagian lambaian kasih melambai ke arah kiri telinga. Busana pengantin lelaki dilengkapkan dengan  pemakaian keris disisipkan keris pendek berhulu burung serindit atau pekaka di pinggang sebelah kiri.

Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, N. Sembilan

Kompleks JKKN Negeri Sembilan

Jalan Sungai Ujong

70200 Seremban

Negeri Sembilan Darul Khusus

Tel : 06-767 6793/763 6308