KUIH BADAK KUBANG

Kuih Badak Kubang adalah makanan tradisi
terutama di Daerah Chenor, Pahang. Sajian ini berbentuk bulat dan rasanya lemak
manis. Kuih ini diperbuat daripada campuran tepung pulut hitam, kelapa parut,
santan kelapa dan garam secukupnya. Bahan-bahan asas tersebut diletakkan di
atas daun pisang yang dipotong bulat kecil yang kemudiannya diletak di dalam
pinggan logam dan dikukus sehingga masak.
Bahan - Bahan :
·
2 cawan tepung
pulut putih
2 cawan tepung
pulut hitam
·
Gula Melaka |
potong dadu kecil
·
Sedikit air
·
Daun pisang
secukupnya
Bahan - Bahan Kuah Putih :
·
1 cawan tepung
beras
·
4 cawan santan
·
Sedikit garam
Cara Memasak :
1. Campurkan tepung kedua-dua jenis tepung
pulut dan campurkan dengan sedikit air.
2. Adun menjadi doh seperti kuih Melaka.
3. Bulat-bulatkan dan letakkan gula Melaka di
tengahnya.
4. Susun dalam loyang yang di alas dengan daun pisang yang telah disapu minyak masak.
5. Kukus lebih kurang 10 minit.
6. Keluarkan dan tuangkan bahan kuah putih
yang sudah dicampur dan dikacau rata.