IKAN PATIN TEMPOYAK

IKAN PATIN TEMPOYAK

Masakan ini sangat popular terutama di daerah Temerloh, Pahang. Bahan utama ialah ikan patin yang dimasak bersama tempoyak, yang diperbuat daripada isi buah durian yang diasingkan bijinya, ditambah sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian.

Resipi Tempoyak untuk Ikan Patin 'Asli' Pahang tidak menggunakan bawang, serai, bunga kantan dan bawang putih.

Bahan - Bahan :

·        Cili

·        Kunyit

·        Daun Kesum

·        Tempoyak

·        Ikan (Patin)

Cara memasak :

1. Tumbuk cili dan kunyit.

2. Kemudian masukkan daun kesum dan tempoyak mengikut kepekatan yang  dikehendaki. (boleh meletakkan timun lama jika anda suka)

3. Masukkan cili dan kunyit yang telah ditumbuk.

4. Masukkan air dan biarkan mendidih. Rasa secukup rasa dengan garam dan gula.

5. Akhirnya, masukkan Ikan Patin

.


Tel : 09-517 8466 Fax : 09-517 9466

Kompleks JKKN Pahang,
Lot 57100, Jalan Tok Sisek,
25000 Kuantan, Pahang Darul Makmur.
Tel : 09-517 8466 Fax : 09-517 9466