GULAI LEMAK SIPUT SEDUT

Gulai Lemak Siput Sedut merupakan makanan
tradisi yang terkenal dalam kalangan masyarakat Melayu, Negeri Pahang. Sajian ini berasaskan siput sedut yang banyak
terdapat di dalam sungai dimasak bersama bahan-bahan lain seperti keladi,
batang serai, daun kunyit, asam gelugor, santan cair, pati santan, garam dan
gula secukupnya. Cara penyediaan masakan ini sama seperti masakan gulai yang
lain. Bezanya pada bahan utama iaitu siput sedut. Sebelum memasak, siput sedut
perlu dipotong bahagian hujung untuk mengeluarkan kotoran dan memudahkan ia
disedut semasa makan.
CARA POTONG SIPUT SEDUT
Pastikan siput dibasuh bersih. Potong dari
belakang (siput tidak terlalu panjang atau pendek)
BAHAN - BAHAN YANG DIPERLUKAN
– Siput Sedut (1 kg)
– Santan (250g)
– Bawang Merah (3 ulas)
– Putih (2 ulas)
– Kunyit Hidup (2 inci)
– Cili Padi (15 biji)
– Daun Kunyit (2 Helai)
– Serai (2 Batang)
CARA MEMASAK SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API
1. Kisarkan semua bahan-bahan bersama air.
2. Tuangkan santan dan masukkan bahan yang
telah dikisar
3. Masukkan serai
4. Masukkan asam keping
5. Masukkan gula dan juga garam
6. Kacau sehingga mendidih
7. Masukkan daun kunyit
8. Bila santan telah mendidih, baru masukkan
siput
9. Tips siput tidak berlendir, jangan masak
terlalu lama. Bila dah mendidih terus tutupkan
api.