GULAI LEMAK SIPUT SEDUT

GULAI LEMAK SIPUT SEDUT

Gulai Lemak Siput Sedut merupakan makanan tradisi yang terkenal dalam kalangan masyarakat Melayu, Negeri Pahang.  Sajian ini berasaskan siput sedut yang banyak terdapat di dalam sungai dimasak bersama bahan-bahan lain seperti keladi, batang serai, daun kunyit, asam gelugor, santan cair, pati santan, garam dan gula secukupnya. Cara penyediaan masakan ini sama seperti masakan gulai yang lain. Bezanya pada bahan utama iaitu siput sedut. Sebelum memasak, siput sedut perlu dipotong bahagian hujung untuk mengeluarkan kotoran dan memudahkan ia disedut semasa makan.

CARA POTONG SIPUT SEDUT

Pastikan siput dibasuh bersih. Potong dari belakang (siput tidak terlalu panjang atau pendek)

 BAHAN - BAHAN YANG DIPERLUKAN

– Siput Sedut (1 kg)

– Santan (250g)

– Bawang Merah (3 ulas)

– Putih (2 ulas)

– Kunyit Hidup (2 inci)

– Cili Padi (15 biji)

– Daun Kunyit (2 Helai)

– Serai (2 Batang)

CARA MEMASAK SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API

1. Kisarkan semua bahan-bahan bersama air.

2. Tuangkan santan dan masukkan bahan yang telah dikisar

3. Masukkan serai

4. Masukkan asam keping

5. Masukkan gula dan juga garam

6. Kacau sehingga mendidih

7. Masukkan daun kunyit

8. Bila santan telah mendidih, baru masukkan siput

9. Tips siput tidak berlendir, jangan masak terlalu lama. Bila dah mendidih terus  tutupkan api.

 



Tel : 09-517 8466 Fax : 09-517 9466

Kompleks JKKN Pahang,
Lot 57100, Jalan Tok Sisek,
25000 Kuantan, Pahang Darul Makmur.