AYAM BUAH KELUAK

AYAM BUAH KELUAK

Masyarakat Baba dan Nyonya sememangnya terkenal dengan makanan tradisionalnya yang biasanya berasaskan masakan masyarakat Cina tetapi disesuaikan dengan selera kaum Baba yang gemarkan masakan pedas kaum Melayu. Ayam Buah Keluak telah menjadi satu tradisi atau simbol masakan Peranakan. Buah keluak (kacang hitam Indonesia) adalah merupakan bahan utama dalam masakan yang memberikan kesan warna terhadap hidangan ini. Setiap keluarga peranakan memiliki resepi tersendiri dengan citarasa tersendiri. Oleh kerana itu, cara terbaik memasak hidangan ini adalah mengikut resepinya dan diubah mengikut kesesuaian selera masing-masing. Ramuan utama hidangan ini adalah kacang keluak dan sos masam pedas.

Bahan-bahan:

·        1/2 ekor ayam saiz sederhana (dipotong sepuluh bahagian cuci dan toskan)

·        12 biji buah keluak

·        2 batang serai

·        1 liter air asam jawa

·        1 sudu serbuk pati ayam

·        Garam dan gula secukup rasa

·        Air jika perlu


Bahan-bahan kisar:

·        30 tangkai cili kering

·        12 biji bawang merah

·        4 ulas bawang putih

·        1 inci belacan

·        3/4 inci kunyit hidup

·        5 batang serai (dihiris halus)

·        1/2 inci lengkuas


Penyediaan buah keluak

Buah keluak mentah mesti dicuci bersih dan direndam selama 7 hari kemudian air rendaman perlu digantikan dengan yang baharu setiap hari. Buah keluak kemudian direbus pada hari ketujuh selama sejam sebelum mulut buah keluak dibuka.

 

Cara masakan:

·        Panaskan satu senduk minyak masak dalam kuali

·        Masukkan 2 batang serai

·        Tumis bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak dan berbau wangi

·        Masukkan buah keluak  dalam tumisan dan masak sebati selama 2 minit

·        Masukkan ayam yang telah dipotong dan gaul sehingga ayam separuh masak.

·        Masukkan air asam jawa.

·        Masukkan air sehingga menutupi ayam

·        Kuah hampir pekat masukkan garam, gula dan serbuk pati ayam mengikut citarasa

·        Gaul sehingga ayam empuk dan masak.

·        Sedia untuk dihidang.  

012-2525351

Thomas Tan Chai Eng 

Dua 2 Bibik Melaka

No.82, Lorong Tun Fatimah, 

Durian Daun, 75400, 

Melaka