MASAKAN ETNIK PORTUGIS KARI DEBAL

Ada orang mengatakan bahawa kari debal ini diberi nama bersempena dengan rasanya yang terlalu pedas. Kari debal ini merupakan kari yang pedas tanpa menggunakan sebarang serbuk kari dan mengandungi rempah-ratus lain seperti buah keras, lengkuas dan cuka. Ia adalah masakan tradisional masyarakat Portugis di Melaka dan Singapura. Kebiasaannya ia dihidangkan pada Hari Krismas atau majlis-majlis istimewa yang diraikan bersama dengan ahli keluarga.
BAHAN-BAHAN:
Ayam
Cili Kering
Bawang
Besar
Cili
Merah
Ubi
Kentang
Lengkuas
Serai
Halia
Kunyit
Hidup
Cuka
Masak
Buah
Keras
Biji
Sawi
Asam
Jawa
Garam
CARA
MEMASAK:
Rebus
cili kering dan kisar
Hiris
bawang besar dalam bentuk dadu.
Kisar bawang
besar, serai, lengkuas, serai, halia, kunyit hidup, buah keras sehingga hancur
kesemua bahan.
Goreng
halia sehingga garing.
Tumis cili
kisar bersama bahan-bahan yang telah dikisar tadi dan biji sawi sehingga naik
bau dan pecah minyak
Masukkan
ayam dan seterusnya ubi kentang
Letak air
asam jawa
Gaul semua bahan ini sehingga sebati
Masukkan cuka masak
Taburkan
cili merah dan halia yang digoreng tadi sebagai hiasan.